Behandelen en beveiligen
Werken in de forensische psychiatrie is een bijzondere tak van sport. Je hebt niet alleen te maken met mensen met een psychiatrische aandoening die een delict hebben gepleegd. Maar als hulpverlener lever je ook een bijdrage aan het beveiligen van de maatschappij. Of anders gezegd: je richt de behandeling en begeleiding op recidivevermindering van de patiënt.

Vanwege de dubbele doelstelling ‘behandelen en beveiligen’ vraagt de forensische psychiatrie om specifieke kennis, vaardigheden en de mogelijkheid je attitude aan te passen aan de interventie die op dat moment nodig is. Dit op alle niveaus van de behandeling en de begeleiding.

Voor de forensische psychiatrie biedt RINO Zuid de volgende modules aan:

RINO Zuid heeft de afgelopen jaren veel ervaring opgedaan met het implementeren en borgen van risicotaxatie binnen het forensisch werkveld. We zijn een structurele aanbieder van de HKT-R, het risicotaxatie instrument voor behandelevaluatie binnen het forensisch veld.

Verder is ons aanbod gericht op specifieke taken die hulpverleners op academisch, HBO- en MBO niveau hebben. Daarin maken we specifieke keuzes zoals het aanbod voor een 3-daagse regiebehandelaar in het forensisch veld of de train de trainer forensische leerlijn. We begeleiden forensische instellingen in het implementeren van deskundigheid en bieden Incompany trainingen of maatwerk waar dit wenselijk is.

Vragen?
Heb je vragen of sluit ons open aanbod onvoldoende aan bij de opleidingsvraag van jouw organisatie? We ontwikkelen graag een maatwerk- of incompanytraject. Neem vrijblijvend contact op met onze afdeling nascholing via nascholing@rinozuid.nl.

Good Lives Model: verlaag het recidiverisico van jongeren in de jeugd-forensische zorg
Het idee voor de cursus ´Welzijnsbevordering en risicomanagement in de jeugd-forensische praktijk’ ontstond eigenlijk al een aantal jaar geleden. Toen deed Colinda Serie -gedragswetenschapper - namelijk haar doctoraat in het Good Lives Model bij adolescenten. Colinda ‘Ik vond het juist theoretisch gezien een mooi model dat best wel kan passen bij jongeren. Elk menselijk gedrag ontstaat uit menselijke levensbehoeften. Vanuit het idee van het Good Lives Model zijn die universeel. Ik vroeg me af of adolescenten dezelfde of andere behoeftes hebben dan volwassenen.’ Lees verder.

De HKT-R: een risicotaxatieinstrument én behandeltool?
De moord op Anne Faber en de daarbij horende zaak van Michael P. heeft veel losgemaakt als het gaat om de rol van risicotaxatie in het forensische veld. In forensische zorginstellingen werden door deze zaak allerlei procedures en regels aangescherpt. Lianne de Vries werkt in PPC Zaanstad en vertelt: ‘Sinds 2020 is het ook bij ons verplicht om met de HKT-R (Historisch Klinisch Toekomst – Revisie) te werken´. En dat is een mooie ontwikkeling, vindt Lianne. Lees verder.

Ervaringsdeskundige forensische zorg: Daniëlle Steunenberg

Vroeger wilde ik advocaat worden, maar mijn leven liep anders. Door verkeerde keuzes kwam ik vast te zitten in patronen die ik op een gegeven moment niet meer eigenhandig wist te doorbreken. Ik zat vast in een neerwaartse spiraal en leidde een destructief bestaan. Tot ik uiteindelijk zo moe werd dat ik geen uitweg meer zag. Ik besloot het roer om te gooien en mijzelf open te stellen voor professionele hulp. Lees verder.