Het programma bestaat uit drie onderdelen, waarover je hieronder meer leest. De inschrijving voor deze conferentie opent eind november 2023. Hou onze website in de gaten! Wil je zeker zijn van een plaats? Dan kun je alvast je interesse doorgeven per e-mail: nascholing@rinozuid.nl. Geef hierin aan naar welke onderdelen (dagprogramma, diner en/of masterclass) je voorkeur uitgaat.
- Dagprogramma Preventie en ABFT behandeling van depressieve en suïcidale jongeren (8 - 21 jaar)
- Diner met Guy Diamond
- Masterclass met Guy Diamond
Donderdag 30 mei 2024 van 09.30 tot 17.30 uur | locatie volgt
RINO Zuid organiseert in samenwerking met ABFT Leuven, Guy Diamond (ABFT International USA), Gary Diamond (Ben Gurion University, Israël) en GGZ Oost Brabant (STORM aanpak) een conferentie waarbij alle kopstukken binnen Attachment Based Family Therapy samenkomen. Prof.Guy Bosmans van KU Leuven neemt je mee in het diagnosticeren van veilige óf onveilige hechting en intergenerationele aspecten. Prof. Guy Diamond, één van de grondleggers van ABFT, komt speciaal uit de States om bevlogen te vertellen over hoe deze beproefde behandelmethodiek herstel van hechtingsbreuken mogelijk maakt en jongere én ouders weer perspectief geeft.
Daarnaast kun je kiezen voor twee workshops met het onderwerp waar je je in wilt verdiepen:
- Hoe eerder erbij hoe beter: samenwerken bij preventie in de gemeente (STORM aanpak) | GGZ Oost Brabant.
- Wanhopige ouders weer in hun kracht | Tara Santens en Karen Bauwens | ABFT Leuven
- Schoolkinderen, 8-12 jaar, met ernstige emotionele- en gedragsproblemen | Leen van Vliegberghe I ABFT Leuven
- Suïcidepreventie vanuit hechtingskader | Jasmijn Creten en Ludmilla Moons | ABFT Leuven
- Taak 4 in de ABFT: the intensive, exclusief voor ABFT 1 en 2 professionals | Prof. Guy Diamond | ABFT International USA
- ABFT voor LGBTQIA+ jongeren en ouders die hen niet accepteren | Prof. Gary Diamond | Ben-Gurion University, Israël
- ABFT gedachtegoed in de werkprocessen en samenwerkingsrelaties in je organisatie inweven. Waarom? En hoe dan? | Ilse Devacht (ABC4T) en Esther van der Zee (GGZ Drenthe)
- REPAIR: wetenschappelijk onderzoek naar (kosten-)effectiviteit van ABFT in Nederland en België | Nadia van der Spek | UMC Amsterdam
Deze conferentie is interessant voor alle zorgprofessionals die met sombere, depressieve en suïcidale kinderen & jongeren werken tussen 8-21 jaar. Wethouders en ambtenaren verantwoordelijk voor jeugdzorg in hun gemeente zijn van harte uitgenodigd!
Voertaal: Nederlands, Engels en Vlaams
Accreditaties: alle relevante accreditaties worden aangevraagd.
Let op: Maximaal 150 deelnemers
Op donderdagavond eten we met een kleiner gezelschap informeel samen met Guy Diamond. Het diner geeft je de gelegenheid tot persoonlijk contact en onderlinge uitwisseling. Wat zou bijvoorbeeld het eerder kijken met een hechtingsbril door POH-ggz K&J en meer werken met ABFT in sociaal domein en de sGGZ in Nederland en België met de zelfdodingscijfers kunnen doen?
Dit diner is voor ABFT opgeleide professionals of deelnemers in opleiding.
Let op: Maximaal 80 deelnemers
Werk jij al met ABFT of volg je een training ABFT? Dan is dit je kans! Neem de casus waar je mee worstelt of zaken waar je tegenaan loopt bij de behandeling mee. In deze masterclass gaat Guy Diamond een aantal casussen, samen met jullie, uitdiepen en behandelen en krijgt iedereen les van de ‘master’.
De verwachting is dat er tegelijkertijd een Masterclass met Gary Diamond plaatsvindt, ook één van de grondleggers van ABFT: deze masterclass is voor alle professionals werkzaam met LHBTQIA+ jongeren met niet accepterende ouders.
Let op: Maximaal 40 deelnemers

Guy Diamond
Guy Diamond, is emeritus hoogleraar aan de School of Medicine van de University of Pennsylvania en was universitair hoofddocent aan de Drexel University in het College of Nursing and Health Professions. Hij is één van de ontwikkelaars en onderzoekers van ABFT, een behandelmethodiek die inmiddels wereldwijd effectief wordt ingezet bij depressieve en suïcidale jongeren.
ABFT is een evidence based, kortdurende en systematische interventie waarin jongeren of jong volwassenen en hun ouders een verbindend proces doorlopen. De relaties in het gezin - en niet het problematische gedrag van de jongeren - zijn de focus van de behandeling.