Attachment Based Family Therapy (Level 1)

OVER DEZE MODULE

Introductieworkshop ABFT, level 1

Depressieve en suïcidale jongeren en jong volwassenen - en hun ouders - staan voor immense problemen en uitdagingen. Vaak hebben ze al jarenlang therapie en behandeling gehad en is de relatie tussen kind en ouder(s) ernstig verstoord. ABFT is een kortdurende, evidence-based en systemische interventie waarin jongeren en hun ouders een verbindend ...

Introductieworkshop ABFT, level 1

Depressieve en suïcidale jongeren en jong volwassenen - en hun ouders - staan voor immense problemen en uitdagingen. Vaak hebben ze al jarenlang therapie en behandeling gehad en is de relatie tussen kind en ouder(s) ernstig verstoord. ABFT is een kortdurende, evidence-based en systemische interventie waarin jongeren en hun ouders een verbindend proces doorlopen. De relaties in het gezin - en niet het problematische gedrag - zijn de focus van de behandeling.

Tijdens de behandeling werken de therapeuten met de jongeren en hun ouders vanuit het gehechtheidsperspectief. Het herstellen van het vertrouwen van jongeren in hun ouders, als bron van steun, vormt de rode draad in de behandeling. Tegelijkertijd leren ouders om emotioneel beter afgestemd te reageren op de behoeften van hun kind.

ABFT kan daarnaast ook ingezet worden in de behandeling van jongeren met diverse problematiek.

ROOSTER

Locatie: Online

29 oktober 2020

Ochtend (09:30 - 12:30)

29 oktober 2020

Middag (13:30 - 16:30)

30 oktober 2020

Ochtend (09:30 - 12:30)

30 oktober 2020

Middag (13:30 - 16:30)

19 november 2020

Ochtend (09:30 - 12:30)

19 november 2020

Middag (13:30 - 16:30)

20 november 2020

Ochtend (09:30 - 12:30)

20 november 2020

Middag (13:30 - 16:30)

INHOUD VAN DE MODULE

In deze vierdaagse introductie in ABFT maak je intensief kennis met deze evidence-based behandelvorm. Aan de orde komen:

 • Theoretische onderdompeling in gehechtheid, emotion-focused werk en het ABFT model
 • Demonstraties van de ontwikkelaars van ABFT model a.d.h.v. video materiaal
 • De vijf afzonderlijke behandeltaken die elk apart aan de orde komen
 • Oefeningen om je in te leven in wat er tijdens de behandeling vanuit de verschillende perspectieven gebeurd
 • Rollenspelen om ABFT-inzichten en -vaardigheden te oefenen.

Na deze module heb je de nodige bagage om van start te gaan met het toepassen van ABFT in je werk.

OPMERKINGEN

Ervaringen
In onderstaande PDF lees je ervaringen van suïcidale jongeren met ABFT.

Ervaringen ABFT (PDF)

Docenten
Tara Santens is orthopedagoge en doctoreerde aan de Onderzoekseenheid Gezins- en Orthopedagogiek van de KU Leuven. Als medewerker van het Learn2Trust lab van Guy Bosmans was ze betrokken bij onderzoek naar gehechtheid bij kinderen en jongeren en naar het implementeren en dissemineren van ABFT in het Vlaamse hulpverleningslandschap. Ze verbleef een jaar in Philadelphia (USA) waar ze aan Drexel University opgeleid werd in ABFT door ABFT-ontwikkelaars Prof. Dr. Guy Diamond en Dr. Suzanne Levy. Momenteel is ze werkzaam als ABFT-therapeut in de kinderpsychiatrische behandelgroep voor tieners binnen UPC KU Leuven. Daarnaast is ze actief als coördinator, ABFT-trainer en -supervisor binnen het ABFT Belgium trainingscentrum.

Jasmijn Creten is master in de klinische psychologie en erkend systeempsychotherapeute. Ze werd opgeleid als ABFT-therapeut, -opleider en -supervisor door de ABFT-ontwikkelaars verbonden aan Drexel University, Philadelphia. Als trainer binnen de Vlaamse Suïcidepreventiewerking, bouwde ze expertise op in het opleiden en coachen van hulpverleners en organisaties. Ze heeft ruime ervaring in het werken met complexe psychiatrische problematieken en suïcidaliteit, zowel bij volwassenen als bij jongeren. Momenteel werkt ze binnen Zorggroep Multiversum als zorginhoudelijk coördinator en psycholoog op mArquee, een behandelafdeling voor jongeren en jongvolwassenen. Ze maakt deel uit van het ABFT Belgium trainingscenter waar ze actief is als opleider, trainer en supervisor.

ABFT, level 2
De verwachting is dat RINO Zuid in 2021 ABFT level 2 gaat verzorgen. Het certificaat van ABFT level 1 is voorwaarde voor toegang tot ABFT level 2.

Incompany
Incompany trajecten ABFT level 1 en 2 zijn uiteraard ook mogelijk. Interesse? Stuur een e-mail naar: nascholing@rinozuid.nl.

Getuigschrift
Deelnemers ontvangen tevens een getuigschrift dat ze opgeleid zijn in ABFT door ABFT Belgium. ABFT Drexel University (Philedelphia USA), de ontwikkelaar van deze behandelmethode, heeft ABFT Belgium de licentie verleend als enige in Nederlands taalgebied op te leiden in ABFT.

ER IS NOG RUIMTE

ACCREDITATIE

 • NVRG (24pt)
 • VGCT (24pt)
 • NVO / NIP-K&J (In behandeling)
 • FGzPt (24pt)
 • OMVANG

  24 uur

  KOSTEN

  € 985,00

  NIVEAU & INSTROOMEISEN

  De opleiding ABFT is toegankelijk voor GZ-psychologen, orthopedagogen-Generalisten, psychotherapeuten, klinisch psychologen en systeemtherapeuten (HBO- of WO NVRG geregistreerd). Daarnaast is de module toegankelijk voor basispsychologen met aantoonbaar minimaal 4 jaar relevante werkervaring en mensen met een master orthopedagogiek met aantoonbaar minimaal 4 jaar relevante werkervaring. Het verdient grote voorkeur om tijdens de module werkzaam te zijn in een relevante setting. Mail na aanmelding je CV naar nascholing@rinozuid.nl.

  DOELGROEP

 • Adolescenten
 • Kinderen & jeugd
 • DOCENT(EN)

  mevr. Tara Santens

  mevr. Jasmijn Creten